The Horseshoe

The_Horseshoe

Op 11 oktober 2010 voorspelt men een hogedrukgebied boven de Cairngorms. Dit keer heeft de BBC gelijk. Alex – zoon van Alan & Tilly – en ik bereiden ons voor op een epische tocht rond Loch Einich. Om 06.30 AM vertrekken we vanuit Reindeerhouse.

Eerst met de Land Rover richting Loch an Eileen. Dan per mountainbike richting Loch Einich. Om 07.30 AM staan we bij het krieken van de dag klaar voor een nieuwe uitdaging: The Sgoran Dubh Horseshoe. Jawel. Op het programma staan namen als: The Argyll Stone, Creag Dubh, Sgoran Dubh More, Sgor Gaoith, Carn Ban Mor, Einich Cairn, Garbh Coire Mor, Garbh Coire Dhaith, The Wells & Falls of Dee, Braeriach en Sron na Lairige. Toch even andere koek dan een tochtje door het Kikkerlandje. Met name de poëtische betekenis van de namen spreekt mij aan.

Voorspoed
Het is ijzig koud als we per mountainbike klimmen naar ons startpunt. Voordat we vertrekken maakt Alex nog koffie op een brandertje. Het water komt uit de River Einich en smaakt erg lekker. Pure Scottish Highland Water. Ik proef een tikkeltje heide. Heerlijk. Van Alex leer ik dat je geen water hoeft mee te nemen wanneer je de bergen in gaat. Er is immers water genoeg. Sneeuw, ijs en stroompjes bieden voor elk wat wils. Het brandertje geeft de mogelijkheid soep en koffie te maken. Een heerlijke luxe voor onderweg. Het is een uitzonderlijk mooie en heldere dag. De vergezichten zijn schitterend. Heel anders dan tijdens de tocht van Björn en mij begin oktober. We zien Glencoe en Glen Nevis. In het noorden kunnen we zelfs de zee zien. De wolken hangen in de dalen in plaats van op de toppen. Zéér surrealistisch. Onderweg komen we herten, Grouse en Ptarmigans tegen. Natuurlijk zijn we óók op zoek naar rendieren. Juist deze laten het vandaag afweten. De route van de vier toppen is vandaag erg makkelijk te zien. Ik zie waar Björn en ik zijn foutgelopen een aantal weken geleden. We namen de linkerafslag op Ben Macdui naar de Lairig Ghru in plaats van dat we op het plateau bleven.

“Ik hoor en zie een Golden Eagle zijn rondje vliegen in de Glen. Ik ben er stil van.”

Golden Eagle
Bij de Falls of Dee drinken we soep en zien we de zon langzaam ondergaan. De schaduwen zijn schitterend. Heel in de verte hoor ik een Tornado van de Royal Air Force zijn rondje doen door de Lairig Ghru. Fascinerend. Het was schitterend vandaag. Tijd om weer af te dalen naar onze mountainbikes. Het wordt alweer donker en kouder. Terug in Glen Einich ervaar ik een van die onvergetelijke dingen in het leven. Ik hoor en zie een Golden Eagle zijn rondje vliegen in de Glen. Wat een schitterende vogel is dat zeg. Ik ben er stil van. Terug bij de mountainbikes besef ik wat een beleving dit was vandaag. Ruim 14 uur buiten en een prachtige ervaring rijker. Eind oktober wacht de Meall a’Bhuachaille hillrace. Wordt vervolgd.


Mikel Knippenberg