Slagveld tijdens tiende Jan Knippenberg Memorial

Jos-Koniuszek-Wassenaarse-SlagMarti ten Kate liep in estafette mee in de loodzware Jan Knippenberg Memorial over 161 kilometer. Zijn team bestond uit een bont gezelschap lopers uit de hardloopwereld: Jacques Valentin, Michel de Maat, Mikel Knippenberg, Wim Verhoorn, Peter Witkam, Jos Koniuszek, Vivian Ruijters, Titus Mulder, Erik Hopman, Joop Keizer, Bram Bakker, Erwin van Diemen en chauffeur Michiel Hoefsmit. Het werd een loodzware, maar onvergetelijke tocht. Voor de lopers én de volgers. Hieronder zijn impressie van ruim 130 kilometer ploegen door het strand. Bij nacht en ontij. In weer en wind.

Loodzware Jan Knippenberg Memorial
Je moet altijd iets hebben meegemaakt om er een mening over te hebben. Heel vaak zie en zag ik tijden van ultralopers langskomen en wist ik niet wat ik daar mee aan moest. Is zeven uur op 100 kilometer nou echt snel, of valt het wel mee? En wat is 100 Mijl op het strand, de ene keer lopen ze daar 13 uur, jaren daarna uren langzamer, wat moet ik daarmee? Nu heb ik dat van nabij kunnen meemaken. Achteraf vooral omdat ons eerste trio Jacques, Mikel en Michel onder begeleiding van Wim Verhoorn het rustig aan leken te doen. Hierdoor begonnen wij met enige achterstand aan de rest van de route, maar daardoor heb ik wel mooi de wedstrijd zien ontwikkelen en zag ik ook de impact die tegenwind en slecht strand dit keer hadden. Peter Witkam liep op zijn trainingsgebied een heel stuk in op de lopers voor hem en vlak voor Scheveningen gaf hij het stokje over aan Jos Koniuszek die wat zoeken moest naar de route door Scheveningen. Maar via de boulevard het strand weer opging en onder de pier doorliep.

Start-Naaldwijk

Scheveningen
Met de volgauto ging het daar mis. Chauffeur Michiel leek zijn auto bijna op te blazen. Een drietal auto's van de Reddingsbrigade waren nodig om ons weer los te trekken. Inmiddels liep Jos maar door en door. Meer dan een kilometer na zijn geplande wissel, wisten we hem weer bij te halen en kon Marti een stuk lopen richting Noordwijk. Het eerste stuk was nog vrij vlak. Maar daarna werd het een heel slecht strand. We moesten iets naar boven richting de duinen en daar dacht ik al ‘als dat maar goed gaat met de volgauto’. Achterom kijkend zag ik dat de autolampen niet meer bewogen en in het donker vervolgde ik mijn weg. Daarna was het de beurt aan Vivian die zonder losse veters, maar mét paarse broek ruim 26 kilometer liep. Met de auto zaten we direct na haar start weer vast en ook nu moesten we weer worden losgetrokken. Hierna besloten wij de afstand naar het grote wisselpunt halverwege af te leggen over de weg.

Team-Marti-ten-Kate-IJmuiden

IJmuiden
Aangekomen in IJmuiden werd het toen wachten-koffiedrinken-wachten-koffiedrinken. De nummer 1 en 2 van de 100 Mijl kwamen ook langs en Vivian arriveerde daar op ongeveer 15 minuten achterstand. Voor ons gingen toen Titus en Erik van start en die hebben de sterke verhalen van Joop moeten missen. Wel konden we hen mooi zien langskomen halverwege hun 26 kilometer. Daarna met de auto naar Castricum waar Joop Keizer en Peter Witkam verder gingen. Peter op kop, Joop maakte zich klein daarachter en liep enigszins uit de wind. Bij Bergen aan Zee deed Bram Bakker een warming-up en zat de rest af en toe in een strandtent aan de koffie met tosties. De eerste van de 160 kilometer en Bram gingen tegelijk van start. Bram deed een laatste lange duurloop richting de Londen Marathon en Erwin van Diemen liep het laatste stuk met Bram mee. Daarna mocht Marti de plaats van Bram innemen en had ik snel in de gaten dat Erwin op het strand toch de betere loper was. Na 155 kilometer liep Peter nog een keer mee (totaal liep hij 44 kilometer) en zorgden Erwin en ik ervoor dat Peter bij ons in de buurt bleef (inmiddels liepen we op de weg en dan kan ik wel weer hardlopen). Samen passeerden wij de finish in 16 uur exact!

Finish-Toppers-Bjorn-Paree2

Slagveld onder de deelnemers
De 100 Mijl bleek echt een slagveld te zijn geworden met uiteindelijk slechts 5 finishers. Geert Stynen won de 100 Mijl en Pieter Mans de 50 Mijl. De 50 Mijl bij de vrouwen werd gewonnen door Anita Joziasse. Na een autotocht met Titus naar Deventer en een uurtje treinen, stond mijn ega op het station in Enschede. Ik was om 18:15 uur weer thuis, een nacht overgeslagen, maar wel een nacht die ik blijf koesteren in mijn verdere leven.Het leven bestaat uit het verzamelen van herinneringen en dit was er zeker eentje. Joop die weer gemotiveerd aan het trainen is. Jos die een hernia heeft overwonnen en nu weer flink loopt. Peter die na eerdere hartproblemen nu schijnbaar moeiteloos 44 kilometer meeliep. En slap ouwehoeren in de auto, dat was ook heerlijk. Daarnaast een chaffeur die volgend jaar in de Sahara gaat lopen, maar ook zou kunnen meedoen aan Parijs-Dakar.

Bekijk ook de uitzending van Noord-Hollands Diep over de Jan Knippenberg Memorial:

http://www.rtvnh.nl/uitzending-gemist/tv/225/37740/Noord-Hollands+Diep

Marti ten Kate & Mikel Knippenberg